piątek, 28 lutego otwarte 12 — 19
Galeria Miejska Arsenał

Stary Rynek 6, Poznań
T. +48 61 852 95 02
E. arsenal@arsenal.art.pl

Godziny otwarcia:

Poniedziałek: nieczynne
Wtorek – Sobota: 12 — 19
Niedziela: 12 — 16

z cyklu: ANIMACJA W ARSENALE, Eksperyment filmowy Hieronima Neumanna

Z cyklu: ANIMACJA W ARSENALE. Realizacje studentów i pedagogów Katedry Animacji Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu

Eksperyment filmowy Hieronima Neumanna

19 marca 2013, godz. 18.00, wstęp wolny

prof. Hieronim Neumann
Reżyser filmów autorskich, scenarzysta,  autor scenografii filmowych. Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych w Poznaniu. Związany ze Studiem Małych Form Filmowych SE-MA-FOR w Łodzi,  Studiem Filmów Animowanych w Poznaniu i Studiem MANSARDA w Poznaniu.Przedstawiciel nurtu eksperymentalnego w animacji. Kierownik II Pracowni Animacji na Wydziale Komunikacji Multimedialnej. Jako wykładowca związany z poznańską uczelnią od 1985 roku.  Profesor  w Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie od 2000 roku. W latach 1990 – 1991 profesor wizytujący na Uniwersytecie Bilkent w Ankarze. Laureat nagród na  festiwalach w Huesca, Oberhausen, Lozannie, Krakowie i  Poznaniu.

Filmografia:

1977 – WYLICZANKA
1979 – PIĘĆ CZWARTYCH
1982 – BLOK
1982 – FIGA
1984 – KATAR
1985 – GALAPAGOS
1987 – ZDARZENIE
1987 – PTASZOR
1989 – SYMFONIA DZIECIĘCA
1992 – V SONATA
1993 – MARZENIE
1993 – LOT TRZMIELA
1995 – MAGRITTE
1999 – O ZABAWKACH DLA DZIECI
2002 – REMOTE CONTROL
2005 – ZOOPRAXISCOPE

Galeria Miejska Arsenał

Stary Rynek 6 | 61 – 772 Poznań
T. +48 61 852 95 02 | F. +48 61 852 95 01
arsenal@arsenal.art.pl

Godziny otwarcia:

Poniedziałek: nieczynne
Wtorek – Sobota: 12 — 19
Niedziela: 12 — 16